Obezitatea – mai multe informații utile despre ea

Obezitatea este considerată una dintre principalele probleme ale societății moderne, agravarea sănătății populației și afectarea negativă a calității vieții. Printre cauzele principale ale apariției sale este predominanța în alimentație a alimentelor bogate în grăsimi și calorii, niveluri scăzute de activitate fizică și lipsă de somn. În plus față de impactul negativ asupra aspectului unei persoane, obezitatea poate provoca diverse boli grave.

Obezitatea este una dintre principalele amenințări la adresa sănătății umane

Prezența și gradul de obezitate la om este determinat prin calcularea indicele de masă corporală (IMC). Se determină prin formula: masa (kg) împărțită la înălțimea în metri pătrați. Dacă IMC este de la 18 la 25 kg / m2, atunci greutatea unei persoane este normală. Un IMC de 25-29 kg / m2 nu este începutul obezității, ci un semnal pentru o schimbare în nutriție și stil de viață. Dacă IMC este de la 30 la 35 kg / m2, atunci obezitatea este gradul I. Cu un IMC de peste 40 kg / m2, excesul de greutate reprezintă o amenințare gravă la adresa vieții și a sănătății umane.

La primul grad al acestei afecțiuni, o persoană poate observa astfel de simptome neplăcute, cum ar fi dispnee, transpirație excesivă și oboseală rapidă. Dacă excesul de greutate este de 30-40% din greutatea corporală totală, atunci aceste simptome devin mai pronunțate. În afară de acestea, apar amețeli, confuzie, somnolență. Cu un exces de greutate mai mare de 50% persoana devine inactiva, letargica și somnoroasa. Eficiența este redusă semnificativ, este posibila chiar și aparitia unui handicap.

Greutatea în exces duce la apariția următoarelor boli:

 • ateroscleroza;
 • hipertensiune;
 • diabet;
 • litiază biliară;
 • curbură a coloanei vertebrale.

Tratamentul pacienților supraponderali implică o varietate de metode, de la urmărirea dietei stricte și de la creșterea activității fizice până la intervenții chirurgicale și operații speciale. Dieteticianul va ajuta la stabilirea regimului de tratament.

Caracteristicile nutriției unei persoane moderne

Nutriția umană este factorul determinant care afectează sănătatea sa, care este 75% dependentă de ea. Ponderea altor factori este distribuită după cum urmează:

 • ereditate – 8%;
 • nivel de stres – 6%;
 • starea ecologică – 11%.

Alimentația oamenilor moderni este semnificativ diferită de a strămoșilor, mai presus de toate, excesul de grăsimi, substanțe chimice, conservanți și coloranți. În copilărie sau adolescență, o persoană nu prea gândește despre felul în care mănâncă alimente sănătoase. El poate bea cantități mari de băuturi carbogazoase zaharoase și poate mânca o mulțime de hamburger sau cartofi prăjiți, fără a observa cum apar problemele treptat.

Principalele erori alimentare sunt următoarele:

 • alimente cu exces de calorii;
 • consumul excesiv de alimente grase;
 • consumul insuficient de proteine;
 • consumul excesiv de zaharuri rafinate (băuturi răcoritoare zaharoase, produse de cofetărie);
 • consum redus de produse pe bază de plante;
 • consumul excesiv de sare;
 • varietate insuficientă de produse.

Mancarea de tip fast food, care a devenit foarte răspândită în lume, este cea mai ușoară cale de a lua o gustare și uneori înlocuiește mesele principale. Avantajele aparente, împreună cu utilizarea aditivilor alimentari speciali, fac ca alimentele de tip fast food să fie atractive pentru copii și adulți, provocând consumul unui număr tot mai mare de produse. În consecință, excesul de greutate apare deja la copiii de vârstă școlară, ca să nu mai vorbim de adulți, care doresc să aibă o gustare rapidă datorită lipsei de timp.

Componentele conținute în produsele de panificație, produsele de cofetărie, iaurturi dulci, contribuie, de asemenea, la apariția excesului de greutate.

Nutriția corectă pentru obezitate

Principala strategie de reducere a excesului de greutate este reducerea numărului de calorii și a consumului in exces de grăsimi. Aceasta va necesita o schimbare radicală a obiceiurilor alimentare umane.

Nutriția adecvată pentru obezitate se bazează pe reducerea aportului caloric al alimentelor consumate, precum și pe limitarea aportului de sare. Pentru a avea un sentiment de saturație, este necesar să creșteți consumul de carbohidrați complecsi. Alimentele prăjite sunt excluse din dietă și sunt înlocuite cu cele fierte, coapte și aburite. Fără restricții, puteți consuma legume, carne de pasăre, pește, ceai și cafea fără zahăr. Ar trebui să se limiteze produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, ouă, paste făinoase, pâine integrală, fructe. Se recomandă eliminarea sau minimizarea totală a produselor lactate grase, a cărnii grase, a cârnaților, a conservelor, a produselor de cofetărie, a băuturilor dulci carbogazoase și alcoolice.

O alimentație și exerciții adecvate vor fi eficiente în combaterea gradului I și II al excesului de greutate. Dieta zilnică aproximativă a pacienților trebuie să includă produse cum ar fi brânza de vaci, legume, supe, carne fiartă și pește. La tratarea pacienților cu un grad accentuat de greutate, poate fi necesar un tratament spitalicesc, iar conținutul caloric total al alimentelor nu trebuie sa depășească 1300 kcal pe zi.

În general, dieta unei persoane care dorește să piardă în greutate ar trebui să fie echilibrată și să conțină suficiente cantități de proteine, grăsimi și carbohidrați. Pentru a pierde în greutate, nu este necesar să muriți de foame, astfel încât aceste kilograme în plus se vor întoarce și va fi mai greu să scăpați de ele. De asemenea, faceți exerciții fizice, exerciții de dimineață, fitness sau orice sport de la care pacientul obține plăcere.

Dacă excesul de greutate reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății umane, atunci ar trebui să fie tratată. Și cele mai frecvente moduri de a o reduce, este o dietă și un exercițiu corect construit. Răsplata eforturilor necesare făcute de pacient nu va fi doar o figură subțire și frumoasă fără depozite de grăsime, ci și o reducere a sarcinii asupra organelor interne și prevenirea bolilor grave.

Lasă un răspuns