Ești stresat și nu poți să dormi? Valeriana, o soluție naturală!

Stii momentele acelea cand esti nelinistit dar nu vrei sa apelezi la medicamente? Sau nu poti sa dormi? Sau pur si simplu vrei sa fii relaxat? Fiecare, de multe ori in viata trece prin situatii de acest fel, mai ales cu nopti albe. Lipsa de somn are efecte negative asupra sanatatii pe termen lung dar incepe cu starile de oboseala care se rasfrang asupra tuturor aspectelor vietii.

Un remediu la indemana e folosirea ceaiurilor din plante medicinale, poate fi cea mai buna alegere pentru un somn linistit dar mai ales odihnitor si nu au efectele secundare ale pastilelor.

Medicina populara cunoaste si foloseste plantele de leac. Bunicii si strabunicii nostri s-au tratat cu ierburi, neavand incotro. Traditia s-a pastrat peste ani si din plantele respective s-au preparat remedii pentru boli importante. Asta nu inseamna sa renuntam la medicamente cand avem afectiuni serioase, insa pentru a-ti regla somnul si linistea de cele mai multe ori remediile naturiste ajuta.

In categoria plantelor care-ti alunga nelinistea, emotivitatea si-ti asigura somn linistit se afla si valeriana, de la care se foloseste doar radacina. Si nu numai noi o folosim. Ea este si:

Preferata pisicilor

Valeriana folosita de oameni este numita si iarba pisicilor pentru ca felinele sunt foarte atrase de aceasta planta. De la comuna valeriana (valeriana officinalis) pisicile sunt atrase de radacina ei, care, paradoxal, are un miros destul de urat dar care are un efect hipnotic asupra lor.

A nu se confunda cu iarba pisicilor vanduta in magazinele de animale sau iarba pisicilor ce se gaseste in natura si unde pisicile sunt atrase de frunzele ierburilor respective.

Sa revenim la omeni.

Nu da dependenta

Valeriana este folosita in special pentru a dormi bine tocmai pentru ca nu are efectele de somn artificial ale medicamentelor, nu-ti da greutate mentala cand te trezesti si nici dependenta. Antispasmodica si sedativa cand se foloseste in dozele indicate, te scapa de incordare si nervozitate.

Efecte terapeutice

Valeriana are efecte terapeutice datorita extractului din radacina acestei plante care contine principii active ce relationeaza cu sistemul nervos. Iti aduce linistea si induce somnul de calitate. Inlatura oboseala fizica si psihica, durerile de cap, ametelile.

Planta are un dublu mecanism de actiune, e sedativa si combate stresul, de aceea radacina de valeriana este importanta in combaterea iritabilitatii, a anxietatii, starilor nervoase si stresului de orice fel.  Functioneaza si in tulburari gastro-intestinale deoarece calmeaza si restabileste functiile fiziologice.

Aceasta planta antica se foloseste de 4000 de ani, a fost mereu apreciata in toata lumea si  folosita cu succes in tot felul de boli. De exemplu, canadienii din timpurile premoderne o foloseau pe post de antiseptic pentru rani.

Ceaiul e bun si ne ajuta

Sa ne intelegem: ceaiurile din plante medicinale au eficienta maxima si te pot trata daca le bei constant. Baute la nevoie au acel efect de linistire si iti garanteaza ca te vei simti mai bine.

Ceaiul de radacina de valeriana se prepara asa:

Infuzie: 2-3 grame la o cana de ceai, care se lasa 5-7 minute, acoperita. Se pot bea 3 cani pe zi dar cel mai mult iti foloseste seara. Daca nu esti stresat la extrem, poate nu e o idee buna sa bei in timpul zilei. Daca bei ceai de valeriana inainte de culcare iti asiguri un somn linistit si te trezesti odihnit.

Pentru ca ceaiul sa aiba efect complet, nu trebuie consumat alcool si nici cafea.

Sa ne folosim de efectele binefacatoare ale plantelor de leac. Chiar daca nu ne pot vindeca in intregime, ne ajuta sa ne simtim mai bine pana ce ajungem la medic iar o alimentatie variata si echilibrata ne ajuta sa ramanem sanatosi.

Lasă un răspuns