Diabetul gestațional – ce trebuie să știi

Nu toate mamele viitoare se pot lăuda cu o sănătate excelentă. Unele femei au boli cronice în care este necesar să se pregătească cu grijă pentru sarcină și să fie în permanență sub supraveghere medicală. Una dintre aceste boli este diabetul. Există situații în care diabetul zaharat apare întâi în timpul sarcinii și trece după nașterea copilului. Această boală se numește diabet zaharat gestational.

Ce este diabetul gestational?

În întreaga lume, numărul femeilor diagnosticate cu diabet zaharat crește constant. De ce? Poate că a devenit mai usor să se identifice? Sau este sănătatea mamei viitoare într-adevăr înrăutățită? Prevalența bolii în diferite țări variază de la 1 la 14%, în medie 7%. În cazul prezenței diabetului gestational, riscul apariției de efecte adverse crește, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

În timpul întregii sarcini, fiecare femeie suferă modificări hormonale grave. În special, acestea se referă la metabolizarea carbohidraților. În timpul sarcinii, sensibilitatea la insulină a țesuturilor scade la toate femeile. Ca urmare, o cantitate mare de producție este necesară pentru a utiliza glucoza provenită din alimente. Dar nu fiecare pancreas al femeii gravide se descurcă cu sarcina aparuta, ceea ce afectează conținutul crescut de zahăr din sânge. Această afecțiune se va numi diabet gestational.

Deși se crede că diabetul zaharat gestational dispare odata cu sarcina, în viitor, boala poate sa reapara. Pacienții cu obezitate și diverse boli  cardiovasculare au un risc crescut de diabet zaharat de tip 2. Mai mult, acest risc se aplică și copiilor.

Este necesar să se țină seama de faptul că nu este întotdeauna ușor să se facă un diagnostic și să se determine tipul de boală cu care se confruntă o femeie, există diabet gestational sau alt tip de diabet zaharat care tocmai si-a făcut prima apariție în timpul actualei sarcini , sau nu a fost recunoscut înainte.

Experții din diferite țări din domeniul obstetricii, ginecologiei și endocrinologiei au studiat timp de mulți ani tulburări ale metabolismului carbohidraților în timpul sarcinii, dezvoltarea unor criterii comune pentru diagnosticarea și tratarea pacienților si corectarea recomandărilor create anterior.

Examinarea nivelului zahărului din sânge în timpul sarcinii: extrem de important!

Glicemia este examinată la mamele viitoare în mod repetat în timpul sarcinii. Sângele este examinat pe stomacul gol (de obicei dimineața). Alarmanta este valoarea de glucoză de 5,1 mmol / l și mai sus.

Conform mărturiilor, nivelul hemoglobinei glicate este investigat și se efectuează testul de toleranță la glucoză (test de sarcină cu glucoză). De regulă, acest test este prescris pentru femeile gravide expuse riscului până la 24 de săptămâni. Femeile cu nivel normal de glicemii și testul de toleranță la glucoză non-risc nu se efectuează decât după 24 de săptămâni de sarcină. Acest test trebuie să se efectueze între saptamana 24 și 28 de sarcina. În cazuri extreme, testul se efectuează până la saptaman 32. În perioadele ulterioare nu se poate face, deoarece poate fi periculos pentru copil.

Următorii pacienți sunt expuși riscului de a dezvolta diabet zaharat gestational:

  • femeile care au fost obeze initial. IMC-ul lor este mai mare sau egal cu 30,0 kg / m2.
  • mamele viitoare cu membrii ai familiei care suferă de diabet zaharat de tip 2.
  • pacienții care au prezentat tulburări metabolice ale glucozei la sarcini anterioare.
  • femeile ale căror glucoza este prezenta intr-un test de urină generală (glicozurie).

Ce trebuie sa faca viitoarele mame care au un nivel crescut de zahar in sange in continuare?

După ce medicul (obstetrician-ginecolog, terapeut, endocrinolog) a diagnosticat diabetul gestational, următoarele recomandări sunt date:

  • Urmați o dietă specifică. Este necesar să reduceți cât mai mult posibil și este mai bine să eliminați complet carbohidrații ușor digerabili (brioșe, dulciuri, pâine albă). De asemenea, trebuie să restrângeți grăsimile din dieta dumneavoastră. Mâncați regulat în timpul zilei (de 4-6 ori), nu trebuie să mancati porții mari.
  • În fiecare zi trebuie sa faceti exerciții fizice. Pentru acest lucru nu este necesar să vă înscrieți pentru fitness. Este suficient doar să umblati zilnic pe jos, 2-3 ore de drumeție pe săptămână ar fi o încărcătură destul de rezonabilă. Este foarte util să mergeți la piscină de 1-2 ori pe săptămână.
  • Controlul independent al zahărului din sânge. Pentru aceasta, merită să cumpărați un aparat portabil de măsurare a glicemiei și benzi de testare. Se recomandă măsurarea zahărului înainte de masa principală și la o oră după aceea. Mulți medici sfătuiesc să se păstreze un jurnal de produse alimentare.
  • Păstrați controlul asupra altor parametri ai sănătății dvs. Este important să faceti în mod regulat o analiză generală a urinei, să monitorizați tensiunea arterială, să monitorizați mișcările fetale, să monitorizați creșterea în greutate. Va fi minunat dacă mama însărcinată păstrează un jurnal de auto-control asupra sănătății ei.

Ai nevoie de medicamente?

Dintre toate medicamentele care reduc zahărul în timpul sarcinii este permisă numai insulina. Aceasta este prescrisa în cazul în care pacienta nu reușește să stabilizeze zahărul din sânge timp de 1-2 săptămâni după începerea autocontrolului.

Există însă o indicație foarte serioasă pentru recomandarea terapiei cu insulină a  mamei insarcinate: apariția semnelor de fetopatie diabetică, adică semnele că un copil în curs de dezvoltare suferă de la insulina în exces. De regulă, medicul notează aceste semne în timpul unei examinări cu ultrasunete a fătului.

Dacă o femeie gravidă are nevoie de insulină, atunci endocrinologul va trebui să o consulte. Regimul de tratament și preparatele specifice de insulină sunt selectate individual.

Este necesar să stați în spital in caz ca suferiti de diabet gestational?

Majoritatea femeilor nu au nevoie de spitalizare pentru diabetul gestational. Chiar și insulina poate fi administrată pe bază de ambulatoriu. Trebuie sa stati la spital dacă, în afară de diabet, pacienta are si alte boli cronice.

Se recomandă ca femeile cu diabet gestational care reușesc să-și controleze boala cu o dietă ar trebui să plănuiască să meargă la spital la saptamana 37 de sarcină. Dacă pacienta primește insulină sau copilul are semne de fetopatie, atunci va fi necesar să mergeți mai devreme la spital.

Diabetul gestațional nu este o indicație pentru operația de cezariană. Operația se desfășoară cu aceleași indicații ca femeile nondiabetice. Cu toate acestea, operatia poate fi recomandată in caz de dimensiuni mari ale bebelușului sau în prezența unor semne pronunțate de fetopatie diabetică.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *